Twitter

De Lamoer 04 leestips!

De leestips van editie 04 nog een keer op een rij!

Greg Baxter - The Apartment
In een Europese stad gaat een Amerikaanse man op zoek naar een appartement. Tot zover eigenlijk de verhaallijn van dit boek. Heel veel meer heeft het niet nodig. Maar uiteraard is het veel meer. Terwijl de sneeuw valt en de man door de straten van de stad dwaalt gaan zijn gedachten terug naar de jaren dat hij in Irak werkte, naar de hete zomers die hij in het zuiden van Amerika doorbracht, en naar de nieuwe vrienden en plaatsen in zijn nieuwe land. Een prachtige kleine roman over opnieuw beginnen, over je aanpassen aan situaties en eenzaamheid. The Apartment is zo’n roman die je met passie aan kunt raden aan vrienden maar niet kunt na vertellen. Zelf lezen, dat moeten ze.

 

Etienne van Heerden - 30 nachten in Amsterdam
De Zuid-Afrikaanse schrijver Etienne van Heerden leverde een meesterproef af met zijn Amsterdamse epos 30 nachten in Amsterdam. Van Heerden is niet een van de meest toegankelijke Zuid-Afrikaanse schrijvers, maar wie van Amsterdam houdt én van Zuid-Afrika zit met dit boek zeker goed. Henk de Melker moet zijn dorpje in de Karoo verlaten om de erfenis van zijn tante Zan op te strijken in Amsterdam: een oud pand aan de Amstel. In Amsterdam wordt hij geconfronteerd met de duistere geheimen uit zijn familie en zijn jeugd. Van Heerden brengt de dorre maar o zo schone Karoo én het stadse Amsterdam tot leven in een boek dat lang na blijft broeien.

 

Anton Valens - Het boek Ont
Het gebeurt zelden dat ik hardop om een boek moet lachen, nog minder vaak wil ik hardop voordragen, en nog nooit heb ik de behoefte gevoeld om naar aanleiding van een boek zelf iets te schrijven. Het boek ONT van Anton Valens roept dit allemaal op. De mannen van de zelfhulpgroep Man&Post zijn allemaal zo zonderling dat hun eigenaardigheden niet alleen op de lachspieren werken, maar tegelijk vertederend werken. Van deze mannen ga je houden. Anton Valens speelt weergaloos met woorden, ontdekt verbanden die je niet voor mogelijk hield en biedt iedere lezer een nieuwe kijk op onze eigen taal.
Het boek is ONT is gewoon ONTzettend goed!

 

Miguel Bulnes - Het bloed in onze aderen
Het bloed in onze aderen
ademt aan alle kanten Spanje, je vergeet af en toe dat je een boek van een Nederlandse schrijver aan het lezen bent. Bulnes neemt de lezer in krachtige en elegante stijl mee naar de door moorden en arbeidersopstanden geteisterde onrustige straten van Madrid in de jaren 20 van de vorige eeuw, waar politici, anarchisten en militairen strijden om politieke macht. Moorden en hoerenmadammen, intriges en afrekeningen... Het bloed in onze aderen is een indrukwekkend staaltje schrijfwerk van een jong talent en is voor fans van historische romans smullen geblazen.


Keith Richards - Life
Life
is natuurlijk een must read voor Stone-fans, maar is zeker ook een aanrader voor iedereen die van een beetje seks, drugs en rock-’n-roll houdt. In het allereerste hoofdstuk word je het verhaal ingezogen door een hilarische anekdote over een arrestatie in de VS en de gigantische voorraden drugs die de mannen in elk leeg vak, compartement, zak, richel verstopt hebben en als de sodemieter moeten verdonkeremanen. Het doet een film als Fear and Loathing in Las Vegas verbleken. Ook na dit hoofdstuk dender je voort in het hoofd van Keith, die je alle facetten van zijn leven laat zien en die geen blad voor de mond neemt zodra het over Mick of andere bandleden gaat. Heerlijk rauw, hard, snel en bijzonder smeuïg.
 


 

 


 

Homepage | Overzicht Lamoer leest